sobota, 10 grudnia 2016

Taka inna szarlotka!
















To będzie pierwszy taki smakowity post, ale miejmy nadzieję, że nie ostatni :)
Ta szarlotka może nie jest dietetyczna, ale z pewnością jest warta grzechu- wiem, co mówię! :)


A oto przepis:


Ciasto:
-2,5 szkl. mąki tortowej
-1 szkl. cukru pudru (ja daję 3/4 szkl. i jest ok)
-5 żółtek
-1/2 kostki masła
-1/2 kostki margaryny
-łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników należy zarobić ciasto, podzielić na 2 części i każdą z nich upiec. Przed włożeniem do piekarnika ciasto trzeba ponakłuwać widelcem.

Masa jabłkowa:
-2 kg szarych renet lub innych jabłek, wg uznania (ja daję takie, jakimi w chwili pieczenia dysponuję)
-1 galaretka- smak wg uznania
-cukier kryształ do smaku

Jabłka prażymy (lub jak kto woli-smażymy), pod koniec dodajemy cukier i galaretkę, chwilkę mieszamy.

Masa śmietanowa:
-śmietana 30% 500 ml
-fix do śmietany
-ok. 3 łyżki cukru pudru (ilość wg uznania)

Śmietanę ubijamy z fixem, dodajemy cukier do smaku.

Beza:
-5 białek
-30 dag cukru kryształu

Białka ubijamy, aż powstanie sztywna piana, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy.


Jak to poskładać? :)

Ciasto -> masa jabłkowa -> ciasto -> masa śmietanowa -> beza

I gotowe! :) przepis nie jest skomplikowany, a zrobienie tego placuszka nie wymaga tak dużo czasu, jak mogłoby się na początku wydawać.
Serdecznie polecam! :)


SMACZNEGO! :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz